Sagan om is och eld

Jag har nyligen gett mig på projektet att läsa George R. R. Martins serie Sagan om is och eld. Befinner mig just nu en bit in i Kungarnas Kamp och upplever blandade känslor. Å ena sedan så fullkomligt älskar jag de här böckerna, jag vill älska och hylla dem till skyarna. Språket är fantastiskt, miljöerna underbara, karaktärerna fenomenala etc.
MEN.
Så kommer man till det där porriga som det redan har pratats en del om. Jag har sett det första avsnittet i tvserien och av vad jag också hört så ska den vara värre än böckerna. Det är inte det att jag inte förstår att det inte fanns skökor på medeltiden (vilket är den miljön som böckerna utspelas i) men jag tror att det är Martins språk som stör mig. Att han hela tiden naggar på om spermier hit och dit. Mer än vad jag kan tycka att det ska behövas. Jag tror faktiskt inte att det bara är jag som är pryd.
Nåja, jag hade väl inte något som jag egentligen ville säga med det här inlägget, jag ville mest bara skriva av mig. Och dessutom så behövdes det nog en uppdatering innan bloggen går in i dvala.

Vad jag vill läsa

Jag tänkte här planlägga vad det är jag funderar på att göra det kommande året. Alltså i bok/film/tv-serieväg då. Börjar med böckerna i detta inlägget för annars blir det alldeles för långt.


Sedan jag började läsa bokbloggar den senaste månaden så har jag blivit jättetaggad på att ta upp mitt läsande ordentligt igen. Jag läser hyfsat mycket vanligtvis tycker jag, vilket har visat sig inte ens är i närheten av hur mycket vissa andra läser, men nu har jag fått ett nytt intresse för det och en massa spännande tips.
Så detta är några av de författare som jag gärna vill läsa under 2012:

- Cassandra Clare
- Melina Marchetta
- Lee Carroll
- Gail Carriger
- Sir Arthur Conan Doyle
- Michael Chrichton

Också vill jag väldigt gärna göra en omläsning av Härskarringen-triologin. Det måste i alla fall vara åtta år sedan jag läste de böckerna senast. Dessutom vill jag läsa fler av Neil Gaimans verk och fortsätta att läsa på George RR Martins serie 'Sagan om is och eld'.

Har nyligen börjat läsa på min första roman av Agatha Christie. Jag vet inte om det beror på att översättningen är gjord nyligen men det är mycket mer lättläst än vad jag väntat mig. Inget tungt och inlindat där inte. Fruktansvärt spännande och total avsaknad av blod och diverse andra grejer. Skönt för en gångs skull.

2011 läste jag:
- 19 st böcker
- 4 st på engelska, 15 st på svenska
- 10 st manliga författare vs 9 st kvinnliga

Så detta året vill jag först och främst läsa fler böcker på engelska och ett rimligt mål borde väl vara att hinna med att läsa 25 stycken böcker under året.

2011

Bästa bok: Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij (trots att den hade sina brister, bland annat inga vettiga kvinnliga karaktärer) eller Boktjuven av Markus Zusak.

Sämsta bok:
Gillade inte alls Anna Gavaldas 'Lyckan är en sällsam fågel' men så har jag ju faktiskt inte läst ut hela heller.

Bästa film:
Lite orättvist mot alla andra bra filmer men det är ju självklart att det är Deathly Hallows part 2.


Sämsta film:
Paul är helt klart årets besvikelse, nådde inte alls upp till föregångarna Hot Fuzz eller Shaun of the Dead.

Bästa tv-serie:
Freaks and Geeks.


Bästa låt(ar):

- Coldplay - Paradise
- Lady Gaga - Judas (plus Born This Way och You and I)
- Veronica Maggio - Jag kommer
- Martin Solveig - Hello
- Lykke Li - Sadness is a Blessing
- Foster the People - Pumped Up Kicks


Hatlåt:
Det finns alltid några låtar som jag hatar men många andra gillar. Chris Medinas 'What are words' är ett exempel. Jag står inte ut. Bruno Mars 'Grenade' hatar jag också.

Bästa köp:
Min underbara, älskade bil! Som visserligen har ett sugigt batteri men jag tycker om den ändå. Har döpt den till Jaques Chirac, den är ju fransk liksom.

Bästa klädesplagg:
Någon av mina blå klänningar.

Bästa grej:
Min iPhone! Åh älskade grej.

Största händelse:
Började en treårig utbildning. Ganska stort tycker jag, förhoppningsvis den enda grundläggande högskoleutbildningen jag ska läsa i livet, fast det vet man ju aldrig.
Också var jag ju på midnattspremiär av Deathly Hallows part 2, det var stort.

Bästa månad:
Augusti eller kanske september. Eller juni. Ingen månad har stått ut riktigt.

Sämsta månad:
November helt klart. Jag ville nog gå och begrava mig själv femtiotre gånger om men jag lärde mig samtidigt väldigt mycket.


Sammanfattningsvis så var 2011 ett ok år men jag hoppas att 2012 blir bättre, om inte annat så ska jag själv göra det bättre.

Nytt år.

Håller på att fila på en årslista för 2011 som jag kommer att lägga upp på bloggen snart. Lite sen, precis som jag alltid brukar vara. Känner mig av någon anledning ganska lättad över att ha överlevt 2011, jag hoppas på att allting ska bli lättare under 2012. Kanske lite naivt att tänka så men det är i alla fall positivt. Har en tenta att råplugga till just nu men sedan ska jag göra roligare saker.
Förresten så stör jag mig så fruktansvärt på dem där (många är dem dessutom) som bara nöjer sig med att skriva "Gott nytt" och inte lägger till år efter. Gott nytt vad liksom? Det handlar om två ynka bokstäver! Jäkla slöfockar.

RSS 2.0